Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.01.10

02. Középkor

Lovagok háborúja (1997) – Prince Valiant

 

Rendezte: Anthony Hickox

Főszerepben: Stephen Moyer (Valiant herceg), Katherine Heigl (Ilene hercegnő), Edward Fox (Arthur király), Joanna Lumley (Morgana Le Fey)

 

Arthur király udvarában játszódik a történet, mely egy legendás fiatal harcos kalandjait meséli el. A Kerekasztal egyik lovagjának fegyverhordozójából igazi herceg és rettenthetetlen lovag válik. A történetben fontos szerepet kap a varázslatos kard, az Excalibur, Le Fey, a boszorkány, aki Arthur király hatalmát akarja megdönteni, s persze sok különleges, mesés teremtmény, akik benépesítik e legendás földet.

 

Mennyei királyság (2005) – Kingdom of Heaven

 

Rendezte: Ridley Scott

Főszerepben: Orlando Bloom (Balian), Jeremy Irons (Tiberias), David Thewlis (Hospitaler), Liam Neeson (Godfrey)

 

Balian egy kis normandiai falu patkolókovácsa. Elveszítette a családját és kis híján a hitét is. A keresztes háborúból érkező Godfrey lovag világosítja fel küldetéséről. Kiderül, hogy ő az apja, aki felfedi előtte a lovagi élet valódi értelmét, majd magával viszi őt Szentföldre. Eleinte úgy tűnik, távol áll Baliántól a vallási célokért vívott háború, ám mégiscsak magával ragadja a hév. Jeruzsálem hamis csillogása és a lovagok ármánykodása közepette szerelembe esik, majd egyik vezéralakja lesz az eseményeknek. Végül minden bátorságát és tudását összeszedve megpróbálja megvédeni a várost a hatalmas fölényben lévő ellenséggel szemben.

 

 

Robin Hood, a tolvajok fejedelme (1991) – Robin Hood: Prince of Thieves

 

Rendezte: Kevin Reynolds

Főszerepben: Kevin Costner (Robin of Locksley/Robin Hood), Morgan Freeman (Azeem), Mary Elizabeth Mastrantonio (Marian Dubois), Christian Slater (Will Scarlett), Alan Rickman (Nottingham hercege)

 

Robin of Locksley Richárd királlyal keresztes hadjáratra indul a Szentföldre. Egy mór harcos, Azeem társaságában menekül meg a halálból, és együtt térnek vissza szülőhazájába, Angliába. Hazaérkezve rossz hírek fogadják: az uralkodó távollétét kihasználva anarchiába süllyedt az ország, a nottinghami seriff és társai magukhoz ragadták a hatalmat. Robin családját sem kímélték, édesapját megölték, a vagyonát és a birtokát elkobozták. Robin azonban bosszút esküszik: tisztára akarja mosni a családja nevét és vissza akarja szerezni mindazt, ami jog szerint őt illeti.

Összecsap a seriff embereivel, a harcban néhányukat meg is öli, ezért menekülnie kell. Azeem társaságában a sherwoodi erdőben lel menedékre, ahol már számos üldözött bujdosik. Robin az élükre áll, hadsereggé szervezi őket, és felveszi a harcot a seriff és emberei ellen. A kalandok közepette Robin újra találkozik gyermekkori barátjával, az azóta szép fiatal nővé serdült Mariannal.

 

Az oroszlán télen (1968) – The Lion in Winter

 

Rendezte: Anthony Harvey

Főszerepben: Katharine Hepburn (Aquitai Eleonora), Peter O'Toole (II. Henrik)

 

A XII. század végén II. Henrik uralkodik Anglia trónján. Övé fél Franciaország és a még mindig gyönyörű Aquitai Eleonora, akit II. Henrik a francia királytól, Lajostól hódított el. Eleonora 4 fiúgyermeknek adott életet. Henrik Lajos fiát, Eleonora pedig Richardot akarja megtenni örökösnek. Cselszövések, ármányok járják át a várat, ahová meghívott vendégként, II. Fülöp, Franciaország királya érkezik...

 

Mongol (2007)

 

Rendezte: Sergei Bodrov

Főszerepben: Tadanobu Asano (Temudjin)

 

Temudjin története a XII. századból aligha cseng ismerősen, hiszen mikor megismerte és félni is megtanulta nevét a világ, akkor már Dzsingisz Kánként emlegették. Sergei Bodrov trilógiájának első része Temudjin felemelkedésének viszontagságos útját mutatja be. Apja, a kán halála után magára marad, de célját nem téveszti szem elől: a mongol törzseket egyesíteni kell.

 

A Rettenthetetlen (1995) – Braveheart

 

Rendezte: Mel Gibson

Főszerepben: Mel Gibson (William Wallace), Sophie Marceau (Isabelle hercegnő), Catherine McCormack (Murron), Patrick McGoohan (I. Edward király)

 

A rettenthetetlen jelző William Wallace-t, a XIII. századi skót felkelőt illeti, aki a skót történelemnek valóban az egyik hősi alakja. Sir William Wallace lovag többéves távollét után visszatér szülőföldjére, Skóciába. Kaotikus állapotok uralkodnak: a skót király trónörökös nélkül halt meg, ezért angol riválisa, a kegyetlen és hitetlen I. Edward elfoglalta trónját. A lovagnak hosszú rábeszélés és példamutatás után sikerül ütőképes hadsereggé kovácsolnia elfásult népét. A szépséges Izabella hercegnőt a király saját előnyére próbálja felhasználni Wallace ellen, ám kettejük között szerelem szövődik. A lovagra egyre több veszély kezd leselkedni, a politika és az ármány egyre sötétebb hálóiba kerül, míg végül árulás áldozata lesz.

 

Marco Polo – A hiányzó fejezet (1996)

 

Rendezte: Rafi Bukai

Főszerepben: Shuli Rand (Marco Polo)

 

Marco Polo, a velencei származású világutazó 1298-ban eretnekség vádjával került a Szent Inkvizíció genovai börtönébe. Hogy ne válhasson belőle Velence következő dózséja, cellatársának diktált úti leírásait vádiratként használták fel ellene. Az elveszettnek hitt fejezet, amely Kínából hazavezető útjának történéseit tartalmazza, a legendás kalandor személyes hangú elbeszélése. A film az inkvizíció fogságában papírra vetett írás születését mutatja be, melyben fény derül Marco Polo titokzatos, kínzó szerelmére.

 

Musa, a harcos (2001)

 

Rendezte: Sung-su Kim

Szereplők: Woo-sung Jung (Yeo-sol), Sung-kee Ahn (Jin-lib), Jin-mo Ju (Choi Jung), Ziyi Zhang (Bu-yong hercegnő), Yong-woo Park (Ju-myeong), Jeong-hak Park (Ga-nam), Hye-jin Yu (Du-chung), Seok-yong Jeong (Ha-il), Du-il Lee (Ji-san)

 

1375-ben járunk, amikor a Ming-dinasztia kerül uralomra Kína legnagyobb részén, és a megdöntött Yuan-uralkodóházat észak felé szorítja, a nagy Falon túlra. A határvidéken folytatódik a háború, amibe az új kínai uralkodóhoz igyekvő koreai küldöttség is belekeveredik. A Mingek a békés küldötteket ellenségként fogadják, és miután csapdába csalták oket, a sivatagban kiszolgáltatják a koreaiakat a Yuan csapatoknak. Az első véres ütközet után Choi-jung vezér vállakozik a lehetetlenre, hogy küldöttségének maradékát hazavezesse. Helyzetük gyökeresen megváltozik, amikor összeakadnak egy Ming hercegnővel: Choi-jung első pillantásra beleszeret, és megmenti a Yuanok elől. A harcban egy Yeo-sol nevű, felszabadított rabszolga is kitűnik lándzsatechnikájával. Noha riválisai egymásnak, közös erővel védelmezik a hercegnőt, annak ellenére, hogy ez késlelteti a hazautat. A kegyetlen ellenségekkel többször is összecsapnak, és végül egy elhagyott erődbe veszik be magukat a Sárga-folyó partján. A döntő küzdelem nem várat sokat magára...

 

A rózsa neve (1986) – The Name of the Rose

 

Rendezte: Jean-Jacques Annaud

Főszerepben: Sir Sean Connery (Baskerville-i Vilmos), Christian Slater (Adso von Melk), Helmut Qualtinger (Remigio da Varagine)

 

1379-ben Baskerville-i Vilmos ferences szerzetes és fiatal kísérője, Adson von Melk felkeresnek egy észak-itáliai bencés kolostort az Appeninek magányos völgyeiben. Útjuk egyházi feladat, egy teológiai vitát kell előkészíteniük. Pápai legátusok és ferences szerzetesek között kell a világi hatalmi törekvések, a földi javak gyűjtése és a krisztusi szegénységi fogadalom figyelembevételével az egyház szerepének kérdését tisztázni. Mielőtt azonban az előkészületeket megkezdhetnék, néhány titokzatos haláleset bolygatja föl a kolostor nyugodt életét. William nyomozni kezd és a két látogató hamarosan felfedezi, hogy a közösségben az ájtatosság máza mögött titokzatos és gonosz dolgok történnek és a szerzetesek nem természetes halállal haltak meg.

 

1492 – A paradicsom meghódítása (1992) – 1492: Conquest of Paradise


Rendezte: Ridley Scott

Főszerepben: Gérard Depardieu (Kolumbusz Kristóf)

 

1492 augusztusának egy hajnalán legénységével, háromárbocos vitorlásával és két kísérőhajójával útnak indult Spanyolországból egy tengerész, hogy bizonyítsa a világnak elméletét. Úgy gondolta ugyanis, hogy létezik egy új, a jártnál jóval rövidebb és biztonságosabb tengeri útvonal a kincseket rejtő Napkelet felé. A hetekig tartó kalandos út során azonban nem jutott el eredeti céljához, hanem egy addig ismeretlennek számító vidékre sodródott, ahol paradicsomi állapotok fogadták, és a különös őslakosok is békésnek tűntek. A viharos életű tengerészt Kolumbusz Kristófnak hívták, a Paradicsom pedig nem volt más, mint Amerika!

 

Luther (2003)

 

Rendezte: Eric Till

Főszerepben: Joseph Fiennes (Martin Luther), Alfred Molina (Johann Tetzel), Jonathan Firth (Girolamo Aleandro), Claire Cox (Katharina Luther), Peter Ustinov (Frederick)

 

A film Martin Luther, a XVI. századi keresztény reformáció vezéralakjának életrajza, aki új utakat nyitott a hit felfedezésében. A történet a szerzetesi fogadalomtételnél kezdődik és végigkíséri Luther belső küzdelmét a felszentelés utáni vágy és az egyházi hierarchiában uralkodó korrupció és képmutatás keltette egyre növekvő iszonyodás összeegyeztetése érdekében. Végülis eretnekséggel vádolják, és szembe kell néznie az éppen hatalmon lévő bíborosokkal és hercegekkel, miközben arra buzdítja őket, hogy tegyék elérhetővé a Szentírást az egyszerű hívők számára, valamint az igazságosság és becsületesség útján vezessék az egyházat a hit felé.

 

A da Vinci kód nyomában / Angyalok és démonok (dokumentum, 2006)

 

1. Leonardo Da Vinci a világ mûvészettörténetének talán a legrejtélyesebb alakja. Õ alkotta a világ mondhatni két leghíresebb festményét, a Mona Lisát és Az utolsó vacsorát. Nemcsak festõ, de szobrász, építész, zeneszerzõ, mérnök és még természettudós is volt. Titkosírást használt, és kódokat. Bár festményein Leonardo vallási témákat is feldolgozott, õ maga egyáltalán nem tartozott a buzgó hívõk közé.

Sõt egyesek szerint folytonosan egyházellenes mondanivalót helyezett el burkolt, talányos formában látszólag vallásos tárgyú képein. A festményein található rejtélyekre meglehetõsen különös írásaiban találhatunk választ. A dokumentumfilm elkalauzol minket a reneszánsz e géniuszának csodálatos világába, és megpróbálja megfejteni az õt körüllengõ rejtélyeket.

2. Igaz az, hogy létezik egy nemzetközi titkos társaság, amelynek tagjai arra szövetkeztek, hogy hatalmuk alá hajtsák az egész világot? Vagy ami még rosszabb, lehet, hogy rettenetes tervük megvalósítását már meg is kezdték? De vajon meg lehet-e õket még fékezni? A titkos egyesülés egyetlen célja, hogy hatalmába kerítse a világ gazdasági és pénzügyi erõforrásait, és uralma alá hajtsa a föld népét. Sokan az egészet nevetségesnek tartják, ám most elõször bizonyítékok is vannak, mégpedig arra, hogy nemcsak létezik ez a társaság, de arra is, hogy a világ két legnagyobb kémelhárító szervezetébe is befurakodtak.

 

Nostradamus (1994)

 

Rendezte:Roger Christian

Főszerepben: Tchéky Karyo, F. Murray Abraham, Rutger Hauer, Amanda Plummer, Julia Ormond, Assumpta Serna, Anthony Higgins

 

A XVI. században élt e látnoki szellemű titokzatos személy, akit egyaránt ért áldásként és átokként a jövendölés képessége. A világhírű ember életébe és jóslataiba enged bepillantást ez a nagyszerű filmalkotás.

“Minden éjjel a legszörnyűbb dolgokat látom: gyilkosságot, erőszakot, népirtást, katasztrófákat, iszonyatos háborúkat, olyan fegyverekkel, amiket ma még el sem tudunk képzelni!”

 

Tudorok (2007-től) – The Tudors

 

Rendezte: (Több rendező)

Főszerepben: Jonathan Rhys Meyers (VIII. Henrik), Henry Cavill, Natalie Dormer, Maria Doyle Kennedy, Nick Dunning, Jeremy Northam, Padraic Delaney, James Frain- ezek csak az I. évad szereplői!

 

Szenvedély, becsvágy és árulás mozgatja e lenyűgöző történelmi drámát, mely VIII. Henrik hírhedt 40 éves uralmának korai éveit dolgozza fel. Az ifjú király 19 évesen kerül a trónra. Az állami ügyek kevésbé érdeklik, így a hivatalos dolgok a hatalomittas Thomas Wolsey kardinálisra maradnak, miközben az angol uralkodó saját vágyainak beteljesítésén dolgozik. A VIII. Henrik belső köreibe tartozók számára - melybe Wolsey kardinális, az uralkodó második felesége, Boleyn Anna, a katolikus mártír Mórus Tamás, és Norfolk hercege is beletartozik - a legnehezebb feladat az önző király kegyeiben maradni.

 

Legyetek jók, ha tudtok (1983) – State buoni, se potete

 

Rendezte: Luigi Magni

Főszereplők: Johnny Dorelli (Néri Szent Fülöp), Philippe Leroy (Loyolai Szent Ignác), Rodolfo Bigotti (Cirifischio), Mario Adorf (V. Sixtus pápa), Renzo Montagnani (Iacomo mester)

 

Fülöp atya elhagyott gyermekeket nevel. Magához fogadja a kis tolvaj Cirifischio az éles eszű, melegszívű fiút, azonban mégsem sikerül megvédenie őt a Sátán rontó hatalmától.

A film a reneszánsz Rómába, a humanizmus szülőhelyére, Loyolai Szent Ignác és Néri Szent Fülöp korába visz el bennünket. A valóság és a misztikum határán zajló fordulatos eseményekben gazdag történet magával ragadó módon szól a hit törvényeinek és a világ dolgainak összeegyeztethetőségéről, a küldetés és a mindennapi élet harmóniájáról. Néhány szó a történelmi hűség kedvéért...

Néri Szent Fülöp (1515-1595) az egyháztörténet egyik legtalányosabb egyénisége. Egy meglett férfikorban felszentelt római pap, aki szociális és lelkipásztori szolgálatát "filozófikus mókázással" elegyítette, ezzel érdemelte ki kortársaitól a "buffone de Dio" (Isten bohóca) gúnynevet.

 

Margó királyné (1994) – La reine Margot

 

Rendezte: Patrice Chéreau

Főszerepben: Isabelle Adjani (Margó), Daniel Auteuil (Navarrai Henrik)

 

A XVI. századi Franciaországban, a katolikusok és a hugenották vallásháborúja idején, Medici Katalin beleegyezik, hogy lánya, Valois Margit, államérdekből feleségül menjen a protestáns Navarrai Henrikhez. A frigytől várt békeremények azonban gyorsan szertefoszlanak, amikor kiderül, hogy az anyakirályné és fiai az esküvőre meghívott hugenották lemészárlását tervezik. 1572. augusztus 24-én, Szent Bertalan éjszakáján sor kerül a véres tömeggyilkosságra.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.