Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.09.14

Szent Grál

Szent Grál

Nehezen megfogható fogalom.

A legendás Arthur király és a kerekasztal lovagjai ugyanúgy a Grált keresték, mint (amiről sokan nem tudnak) a templomosok. A Grált először a kerekasztal lovagjai látták a középkorban, amikor tanácskozás közben jelent meg az asztal közepén. Utoljára pedig egy keresztes lovag látta szintén jelenésben Jeruzsálem elfoglalásakor. Számos legenda szerint a templomosok megtalálták, és magukkal vitték a Skóciában fekvő Rossilyn-apátságba. Egy történet szerint Etiópia hegyei kzött élő remeték egyik barlangjában van elrejtve (hogy hogyan került oda, ne kérdezzétek).

De nézzük először is, hogy mi az a Grál.

Erre több verzió létezik, megemlítenék egy párat: valamiféle kő, ahogyan a Parsifal (középkori mű Parsifalról, a Grálról és a kerekasztal lovagjairól) sugallja, a Bölcsek Köve, netán a Tízparancsolat táblájának egy darabja.

A ma leginkább közismert felfogás szerint egy kehely, amelyből Jézus az utolsó vacsorán ivott, vagy az a kehely, amelyben a kereszten függve felfogták a vérét. Esetleg mindkettő. Ebben az esetben a Grált viszont nem egy aranyból készült, drágakő berakásokkal díszített serlegként kell elképzelni, ahogy sok ember teszi, hanem sokkal inkább egy egyszerű, fából készült kehelyként. (Nagyon tetszett, amikor az Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag című filmben így jelenítették meg.)

De van egy még érdekesebb olvasata. Eszerint a név a Sang Raal-ból származik, ami Szent Vért jelent. Tehát jelentheti Jézus rokonainak leszármazottait is! (Ne felejtsük el, a tévhit ellenében Jézusnak igenis VOLTAK testvérei, amit a Bibliában is megtalálhatunk: Márk 6:3, Máté 13:55 !)

És végezetül egy érdekes "rejtvény", amit Louis Carpentier idézett a chartres-i katedrálisról szóló művében:

(eredeti szöveg) "Trois tables ont porté le Graal: une table ronde, une table carrée et une table rectangulaire. Toutes les trois ont la meme surface et leur Nombre est 21."

(magyarul) "Három asztal hordozza a Grált: egy kerek, egy négyzet, és egy téglalap alakú. Mindháromnak ugyanaz a felszíne, s számuk 21."

Itt kerülünk kapcsolatba a számmisztikával. Aki jártas benne, megpróbálhatja megfejteni (bár ezzel évszázadokon át próbálkoztak eredmény nélkül).

Sokak szerint aki a szent kehelyből iszik, örök élete lesz. Ezért is foglalkoztatta 1500 éven keresztül az emberiség fantáziáját.

Forrás: http://www.gportal.hu/gindex.php?pg=1774481

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.