Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.09.14

A csillagok megmutatják a piramisok korát?

Hogy milyen idősek is a piramisok? A válasz talán a csillagokban rejlik...

A jelenlegi elképzelések szerint, ami a fáraók listáján alapul, 100 éves pontossággal meg tudják mondani a piramisok korát. A Cambridge University egyiptológusa, Kate Spencer szerint a Föld és két másik csillagnak a helyzetét megvizsgálva, a Giza-i piramis építésének dátumát 2478 körül teszi, +/- 5 év tévedéssel.

Ez azt jelenti, hogy a Nagy Piramis 4478 éves, 75 évvel idősebb, mint azt eddig feltételezték. Rájött, hogy miért lehetséges az, hogy a piramis falai pontosan észak-déli irányba mutatnak.

Úgy gondolja, hogy az egyiptomiak két csillagot (Mizar és Kochab) használtak a Kis- és Nagy Göncölben, az iránymeghatározásra. De mivel a Föld tengelye ingadozik a csillagok más értéket "mutatnak" az évszázadok során. Tehát, ha kiszámoljuk, hogy a két csillag mikor mutatott észak felé, megtudhatjuk a piramisok építésének idejét.

A szerdai Nature-ben közölt cikkben Spencer arra is utalt, hogy a Föld tengelyének mozgása az okozója a piramisok kis eltérésének is. Az igazság az, nincs bizonyíték arra, hogy az egyiptomiak valóban felhasználták volna a két csillagot a tájolásra, de a technika meglehetősen elfogadható, állítja Edwin Krupp a los angeles-i Griffith Obszervatórium csillagásza.

Az egyiptomiak azért irányozták piramisaikat és templomaikat észak felé, mert úgy gondolták, hogy szent halottjaik csillagokká válnak az északi égbolton. A jó irányzás pedig elősegítette a holtaknak, hogy megtalálják a helyüket.

Forrás: http://www.sg.hu/cikkek/13553/a_csillagok_megmutatjak_a_piramisok_korat

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.