Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.10.21

Szerepjáték - IX. osztály

SZEREPJÁTÉK - PHEIDIÁSZ PERE

 

Az athéni Akropolisz Görögország szerte számos hasonló együttes található, de méretei és kivitelezése miatt az athéni Akropolisz kitüntetett helyet foglal el közöttük. Kr.e. az V. században kezdődtek meg azok a munkálatok, amelyek az Akropoliszt fellegvárrá változtatták, amikor a perzsák vereséget szenvedtek a Periklész által vezett athéniaktól. Győztes hangulatukban a görögök óriási építkezésekbe kezdtek. A költségeket a déloszi szövetségtől (= perzsaellenes görög szövetség, sok görög városállamot tömörített magába és a győztes Athén irányította) származó adókból állták, és ez heves tiltakozást váltott ki. A népgyűlés Periklészt választotta a tervezett építkezések vezetőjének, valamennyi munka intézőjének és felügyelőjének, a művészi kivitelezés irányítója pedig Pheidiász lett.

 

Pheidiász (Kr.e. 500-Kr.e. 430) görög szobrász, korának legnagyobb művésze. Életéről nagyon keveset tudunk. Periklész, akinek kortársa és barátja volt, az Akropolisz újjáépítésének művészeti felügyeletével bízta meg. Fiatalkori munkái és fő művei a Parthenón számára készültek. Az Athéné Parthenosz-szobor és az olümpiai Zeusz-szobor elpusztultak. Csak leírásokból ismerjük.

 

Periklész (? – Kr.e. 429) athéni államférfi, szónok. 443-tól haláláig többször választották első sztratégosszá (= a hadsereg vezetője, Athén vezetője). Ő volt az akropoliszi építkezések vezetője, valamennyi munka intézője és felügyelője. Barátját, Pheidiaszt bízta meg mindazoknak az építkezéseknek, szobroknak, és domborműveknek az elkészítésével, amelyek az Akropoliszt díszítették.

 

Az athéniak vádat emeltek Pheidiász ellen és ezzel Periklész tekintélyét akarták megrendíteni. Onnan tudjuk ezt, hogy abban az időszakban Periklész több barátját fogták perbe különböző dolgok miatt, tehát a végső cél az ő politikai ellehetetlenítése volt.

2 dologgal vádolták Pheidiászt:

1. Rá akarták bizonyítani a művészre, hogy ellopta annak az aranynak egy részét, amellyel az Athéné-szobrot kellett feldíszítenie. Pheidiász azonban be tudta bizonyítani ártatlanságát, mert Periklész tanácsára már eleve úgy készítette el a szobor aranydíszeit, hogy le lehetett venni és meg lehetett mérni ezeket.

2. Ezután azzal vádolták meg, hogy az Athéné-szobor pajzsán a maga és Periklész portréját is megmintázta. Ez görög felfogás szerint a legsúlyosabb bűn, elbizakodottság (hübrisz) lett volna, hogy egy halhatatlan istennő szobrán akart szerepelni és talán ebből a halhatatlanságból részt kapni. Pheidiászt végül is száműzték Athénból.

 

Ehhez a szerepjátékhoz szükséges:

- 1. vádlott: Pheidiász

- 2. vádlott: Periklész

- vádlók: az athéni népgyűlés 2-3 tagja

 

Feladat:

- mindenki mutassa be az álláspontját

- a szereplők párbeszédben érveljenek egymás ellen

- minden résztvevő próbálja megvédeni a maga igazát.

 

Plusz pontnak számít, ha a szereplők öltözéke összhangban áll az általuk alakított karakterrel.

A párbeszéd ne fajuljon veszekedéssé, csúnya szavak használata kerülendő.

 

Kép Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.