Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ókor - Múmiák

A képgalériában az ókori múmiák mellett „modern”, XIX-XX. századi múmiák is megtekinthetők. Rengeteg információ található róluk a neten. A test halál utáni tartósításának kérdése mindig is foglalkoztatta az embereket, bár a keresztények számára inkább a lélek halhatatlansága a fontos (kivételek azért vannak: ld. egyes szentek földi maradványait övező tisztelet, pl. Szent Bernadett-kultusz)

Ami a mumifikálást illeti:

Kr.e. az V. században Hérodotosz az egyiptomiak balzsamozási módszereiről így írt: „Először egy vaskampó segítségével az orrlikakon keresztül eltávolítják az agyat … azután egy éles etiópiai kővel kivágják a lágyékot, és kiveszik az összes beleket. Mikor a hasüreget kitisztították és pálmaborral kimosták, összetört füstölőszerrel újra kitisztítják, s az altestet összetört és tiszta mirhával, fahéjjal és - tömjén kivételével - mindenféle füstölőszerrel megtöltvén újra bevarrják. Ezután következik a balzsamozás, melynek során a testet hetven napig nátronlúgban áztatják.”

A modern technika segítségével rengeteg dolgot tudhatunk meg az egyiptomi múmiákról:

Akit részletekbe menően érdekel a mumifikálási eljárás és szeretne jobban elmélyedni a „Múmia Projekt”-ben, nézze meg ezt is: Múmiák régen és ma

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.