Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ókor - Géta-dákok

Traianus-oszlop Traianus római császár(98-117) római fórumának közepén álló 38 méter magas márványoszlop. Az 5 méter magas és három oldalról domborművekkel díszített talapzat egykor a császár hamvait foglalta magába. Tetején Traianus aranyozott bronzszobra állt. 1587 óta Péter apostol szobra áll itt.

Az oszlop törzsét a császár két dáciai hadjáratát ábrázoló, kb. 200 méter hosszú, spirálisan felfutó domborműszalag díszíti. 23 márványtömbből rakták össze.

Bár Traianus kiemelkedő alakja minden ábrázolt eseménynél jelen van, a dombormű főszereplője a római hadsereg és természetesen az ellenség. Az időrendben egymást követő jelenetekben az alakok és a csekély arányú helyszínrajzot adó elemek elrendezése nem a perspektívát, hanem a mondanivaló ábrázolásának szükségleteit követi.

Szokták ezt az oszlopot a világ egyik első képregényének is nevezni. Romániai történészek törekedtek és törekednek is arra, hogy az oszlop alapján rekonstruálják a dák-római háborúk (101-102, 105-106) eseményeit, nem sok sikerrel. A másik hiba: a domborműveken ábrázolt dákok öltözékét, fegyverzetét hitelesnek tartani. Valószínű, hogy az oszlopon dolgozó kőfaragók soha nem jártak Dáciában, dák harcosokat sem láttak, legfeljebb a Rómába elhurcolt hadifoglyokat tekintették meg.

Mégis, a manapság oly divatos, a „dicső” történelmi múltat felidézni akaró bemutatókon Traianus oszlopának alakjai a mérvadóak és a különböző öltözékeket elsősorban ennek alapján, valamint más írott források felhasználásával készítik. Pár kép következik ezekről a bemutatókról és természetesen magáról az oszlopról.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.