Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Középkor - Gótika (gót stílus)

A gótika az első klasszikus művészet, amely teljesen Európában gyökerezik. Időrendben a román stílust váltotta fel, és legalább másfél évszázadon át Európa egyetemes stílusa volt. Ezt a két stílust oly sok átmenet köti össze, hogy elkülönítésük a gótika korai idejében meglehetősen nehéz. Eleinte feltűnő módon keverednek, sőt egybe is olvadnak. Később lassú elkülönülés útján a közös vonások száma egyre apad, és a román emlék lassacskán teljesen eltűnik.

A gótika gyors térhódítását megértjük, ha figyelembe vesszük a kor viszonyait. A XIII. században már Európa szerte fellendült a városi élet a polgárság ipari és kereskedő tevékenysége révén. A polgári elem hatalommá vált, mellyel számolniuk kellett a fejedelmeknek is. A különféle szerzetesrendek a városok falai közt telepedtek le, ott emelték templomaikat. A polgárságnak valóságos ambíciója lett, hogy hatalmas dómokkal díszítse városát. Kőműves- és kőfaragócéhek virulnak fel, a többi művészeti technika is világivá válik. A gótika, ellentétben a román stílussal, nem kolostorművészet. Városi művészetté válik, templomait nem helyezi távol a központoktól. Nem kevésbé művészi értékű világi épületeinek legjava is, a kor várai, kastélyai, egyes gazdag kereskedelmi és ipari területek székházai, a városháza, lakóházak.

Látható tehát, hogy hasonlóan az egyéb monumentális művészetekhez, a gótika is először az építészetben, elsősorban az egyházi építészetben valósította meg céljait.

Ld. Lyka Károly: A művészetek története

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.