Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Középkor - Európai népek

Népvándorlás = újkori megnevezés, a késő ókor történészei számára ismeretlen fogalom volt. Elsőként Wolfgang Lazius bécsi tudós használta a XVI. században. Ő a korabeli tudomány nyelvén, latinul írta a De gentium aliquot migrationibus (Egyes népvándorlásokról) című könyvét. A könyvet 1557-ben adták ki Bázelben. A XVIII. század óta általánosan használjuk a „migratio gentium”, tehát a népvándorlás megnevezést a IV-VI. században végbement népmozgásokra.

Népvándorlásnak nevezzük azt a IV-VIII- századokban végbement folyamatot, amelyet Kr.u. 375-ben váltott ki a hunok Európába való betörése és amely a germán népek vonulásával kezdődött.

Férfiak és asszonyok, gyermekek és öregek kerekedtek fel gyalogosan, lovon, szekéren és kordékon nyugat felé, az ázsiai sztyeppékről érkező félelmetes harcosok elől menekülve. Sokan azt remélték, hogy új hazára lelnek a Római Birodalom határai mögött.

A népvándorlás visszavonhatatlanul megváltoztatta Európát. Az egykori Római Birodalom területén és annak határain kívül számos barbár királyság jött létre, amelyek közül néhány csak pár évtizedig maradt fenn, néhány viszont ma is létező erős nyugat-európai állam alapjául szolgált.

Forrás: Michael Schmauder:  A népvándorlás. Mi micsoda sorozat. Bp., 2007.

Miért csókolják meg egymást az emberek a fagyöngy alatt? A szokás eredete a skandináv mitológiába nyúlik vissza. Balder, a délceg és daliás isten figyelmeztetést kapott, hogy vigyázzon, mert az életére törnek. Frigg, az isten anyja minden élőlénnyel megígértette, hogy nem fogják bántani a fiát, így próbálta megóvni Baldert. A jelentéktelen külsejű fagyöngy azonban elkerülte figyelmét. Loki, az ártó isten észrevette Frigg mulasztását, és gonosz céljainak szolgálatába állította. AValhallában bált rendeztek az istenek, amire Loki is elment, hívatlanul. Elrejtőzött, és figyelte az istenek mulatozását: tréfából nyíllal lövöldöztek Balderra. Loki igencsak meglepődött azon, hogy az isten egyáltalán nem sebesül meg a nyilaktól, lévén sebezhetetlen. A gonosz isten, aki mindig csak azt kereste, hol árthat, fagyöngyből készített nyíllal lőtt Balderra, így aztán meg is ölte. A többi isten szörnyen megharagudott a fagyöngyre, amiért kioltotta szeretett istenük életét. Megengedték Friggnek, hogy tegyen a növénnyel, amit akar. Frigg azonban, a szeretet istennője nem akarta bántani a növényt, hanem a szeretet jelképévé tette, és azt kérte, hogy akik megállnak alatta, csókolják meg egymást a szeretet és megbocsájtás jeléül.

 

Forrás: http://209.85.135.132/search?q=cache:P8Ccnh4zduMJ:www.noi.virtus.hu/%3Fid%3Ddetailed_article%26aid%3D33613+fagy%C3%B6ngy+cs%C3%B3k+Balder&cd=3&hl=hu&ct=clnk&gl=ro

 

A finnugor szárm. magyarokat ld. a Magyarságtörténet képgalériában.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.